Trwa wczytywanie strony. Proszę czekać...
Sobota, 16 listopada. Imieniny: Edmunda, Marii, Marka
17/10/2016 - 13:20

Tu już nóg nie połamiesz! Skwer w końcu cały i równy chociaż bez wodotrysku [ZDJĘCIA]

Trudno zliczyć ile lat mieszkańcy osiedla Przydworcowego czekali na remont skwerku przy sklepikach vis-a-vis dworca PKP u zbiegu ulic Kolejowej i Alei Batorego. Ale stało się, przy okazji remontu ulicy Kolejowej wymieniono całą nawierzchnię i przygotowano miejsce pod zieleńce.

A jeszcze w zeszłym roku do Budżetu Obywatelskiego Nowego Sącza mieszkańcy Przydworcowego składali projekt, w którym ujęto budowę w tym miejscu multimedialnej fontanny, rabaty z kwiatami, ławeczek, oświetlenia itp. A wszystko po to, by było tu przede wszystkim bezpieczniej i estetyczniej. Wnioskodawcy oszacowali swój pomysł na ok. 300 tysięcy i przegrali z kretesem z boiskami wielofunkcyjnymi.

Zobacz też: Na Osiedlu Piątkowa Legdziński zastąpił Faruna. Są nowe władze

Teraz mogą odetchnąć swobodniej. Skwer na skrzyżowaniu ulic Kolejowej i Batorego na pewno już nie straszy, ale czy w pełni satysfakcjonuje okolicznych?

- To jest to, co sobie wymarzyłam. Pięknie to wszystko wygląda. A że fontanny nie ma? Oj, nie można mieć wszystkiego - nie kryje satysfakcji Jadwiga Dudzik, przewodnicząca zarządu osiedla, która o remont skweru zabiegała od wieli, wielu lat i była inicjatorem i siłą napędową wspomnianego wyżej wniosku do BO.

- A fontannę może uda nam się zrobić w innym miejscu - śmieje się z nowym zapałem.

ES Fot.: Krzysztof Stachura

Remont skwerku na przeciwko dworca PKP - foto KS




Jeśli zauważyłeś błąd w tekście, zaznacz fragment z błędem i wyślij do redakcji



Dziękujemy za przesłanie błędu