Trwa wczytywanie strony. Proszę czekać...
Niedziela, 5 maja. Imieniny: Irydy, Tamary, Waldemara
24/06/2013 - 12:20

Afera w Miasteczku Multimedialnym. PARP chce wyjaśnień, oświadczenie zarządu

Zarząd Spółki Miasteczko Multimedialne wystosował do mediów oświadczenie dotyczące śledztwa w sprawie nieprawidłowości w działaniach zarządu, które pod nadzorem Prokuratury Rejonowej w Nowym Sączu, prowadzi Wydział do Spraw Przestępczości Gospodarczej Komendy Wojewódzkiej Policji w Krakowie. Wątpliwości ma też Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości, która finansuje budowę sztandarowej inwestycji spółki, czyli sądeckiej „Doliny Krzemowej”. PARP wstrzymał decyzje dotyczące wejść kapitałowych i domaga się wyjaśnień.
O sprawie pisaliśmy w ubiegły piątek: Wyprowadzali pieniądze z Miasteczka Multimedialnego? Trwa śledztwo.
Nadal nie wiadomo jednak, kiedy dokończona zostanie budowa siedziby MMC Brainville, która miała zostać otwarta już we wrześniu 2012 r. Tego terminu nie udało się dotrzymać, pozostałych też, bo główny wykonawca, firma Budus z Katowic, zbankrutował i zostawił inwestora z niedokończoną robotą oraz niespłaconymi podwykonawcami. Jeśli budowa nie zostanie ukończona w tym roku, to inwestor może mieć kłopoty: będzie to bowiem oznaczać konieczność zwrotu blisko 100 mln zł unijnej dotacji. Prokuratorskie śledztwo może jeszcze dodatkowo przeszkodzić w dopełnieniu tych terminów.
Tymczasem, jak się okazuje, Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości, która finansuje budowę sądeckiego Miasteczka Multimedialnego (umowę z PARP na dofinansowanie budowy Parku Technologicznego Miasteczko Multimedialne w Nowym Sączu w wysokości ponad 94 mln zł w ramach PO IG Działanie 5.3 podpisano w sierpniu 2010 roku) domaga się wyjaśnień od zarządu spółki. Nie chodzi jednak o inwestycję związaną z budową Parku, bo jak ustaliliśmy, 21 czerwca został podpisany przez PARP aneks wydłużający projekt do 30.09.2013.r. Dokument ten odesłano już do podpisu przez beneficjenta, czyli spółki Miasteczko Multimedialne.
PARP chce się natomiast przyjrzeć bliżej drugiemu z projektów prowadzonych przez spółkę: chodzi o działania z 3.1 PO IG.
- W projekcie opóźniają się wejścia kapitałowe z powodu przedłużających się negocjacji z pomysłodawcami, a ostatnio też z powodu napływającymi do PARP informacji -  wyjaśnia Miłosz Marczuk, rzecznik prasowy PARP. - W związku z powyższym 3 czerwca do Beneficjenta zostało wysłane pismo z prośbą o wyjaśnienie następujących kwestii. Po pierwsze: trzy projekty zgłoszone do preinkubacji mogą nie spełniać wymogów racjonalności biznesowej. Ponadto niepokój PARP budzą informacje, że Zarząd spółki bez zawiadomienia Rady Nadzorczej lub Zgromadzenia wspólników podjął decyzję o przejęciu od Apax Consulting Sp. z o.o. (oficjalnego doradcy w ramach procesów inkubacji) opracowania dokumentacji finansowej przez Wyższą Szkołę Biznesu –NLU – dodaje rzecznik.
Jak podkreśla Marczuk, według otrzymanych informacji Zarząd MM przejął całość procesu decyzyjnego w swoje ręce (z wyłączeniem stosowanych dotąd w każdym przypadku weryfikacji projektów wybranych do wsparcia przez Zgromadzenie Wspólników w formie jego uchwał.
- Dlatego mając na uwadze powyższe informacje do momentu otrzymania wyjaśnień powyższych kwestii wstrzymane zostają decyzje dotyczące wejść kapitałowych – powiedział nam rzecznik PARP.

Poniżej oświadczenie Zarządu Spółki Miasteczko Multimedialne.

„W związku z pojawiającymi się w mediach nieprawdziwymi informacjami na temat działalności Spółki:
1.Spółka stoi na straży prawa i realizacji procedur Kodeksu Spółek Handlowych, a także zasad i procedur wynikających z umowy zawartej z Polską Agencją Rozwoju Przedsiębiorczości na realizację projektu budowy Parku Technologicznego Miasteczko Multimedialne w Nowym Sączu w ramach POIG Działanie 5.3..
2. Zarząd Spółki uważa za niestosowne zachowanie byłych członków Rady Nadzorczej szkalujących dobre imię Spółki i projektu. Stwierdzamy, że niektórzy odwołani z dniem 11 czerwca 2013 członkowie Rady Nadzorczej rozpowszechniają nieprawdziwe i szkodzące wizerunkowi Spółki informacje oraz ujawniają tajemnice handlowe.
3. Zarząd Spółki, jak i Wyższa Szkoła Biznesu – National-Louis University stoją na stanowisku, iż zgodnie z zapisami umowy Spółki oraz umowy na realizację przedsięwzięcia w ramach działania 5.3 jedynym podmiotem uprawnionym do nadzoru nad realizacją projektu jest Uczelnia.
4. Zarząd Spółki stanowczo oświadcza, iż uniemożliwi wszelkie, zwłaszcza nielegalne, próby przejęcia kontroli nad realizacją projektu przez podmiot inny niż WSB-NLU, która jest właścicielem projektu.
5. W najbliższym czasie Zarząd przedstawimy raport z aktualnie realizowanych przez Spółkę działań zmierzających do zakończenia realizacji inwestycji.
21 czerwca 2013 Małgorzata Szostkiewicz, Sebastian Kwiecień, Tadeusz Węgrzyński”

BOS
Fot: BOS ( archiwalne zdjęcia z budowy)

Dziękujemy za przesłanie błędu